контакт: 8(7187)278602 278597 polikl-1@mail.ru
адрес: Екібастұз қаласы, Торайғыров көшесі 20 үй
Іш тиф және оның алдын алу
19-06-2023 14:27
Іш тиф және оның алдын алу
     Іш сүзегі-бұл қызба және интоксикация белгілерімен көрінетін жедел жұқпалы ауру. Оның қоздырғыштары-суда, ет және сүт өнімдерінде кездесетін Salmonella typhi бактериялары. Адам ағзасында бактериялар аурудың белгілерін тудыратын эндотоксинді шығара бастайды.
     Инфекция көздері көбінесе ауру адамдар немесе бактериялардың тасымалдаушылары болып табылады.
     Берілу механизмі фекальды-ауызша, қоздырғыш қоршаған ортаға несеппен, нәжіспен шығарылады, көбінесе бактериялар нашар жуылған қолдарда қалады және тамақ арқылы аузына енеді. Іш сүзегінің белгілері әдетте адам Salmonella typhi бактерияларын жұқтырғаннан кейін 1-2 аптадан кейін дамиды.
Аурудың типтік ағымымен бастапқы кезең бөлінеді, ол шамамен бір аптаға созылады және күн сайын қызбамен (дене температурасы 40-40,5 оС дейін) және мас болу белгілерімен сипатталады.
Интоксикация белгілеріне бас ауруы, әлсіздік және шаршаудың жоғарылауы, бұлшықет ауруы, тершеңдік, тәбет пен салмақ жоғалту, ұйқының бұзылуы жатады. Кейбір жағдайларда қан қысымының төмендеуі байқалады, құрғақ жөтел, іштің төменгі бөлігінде ауырсыну және іш қату пайда болады.
Аурудың ортасында пациенттер тежелуге, ұйқышылдыққа, саңырауға шағымданады. Тән белгілері-терінің бозаруы және беттің ісінуі. Асқазан-ішек жолдарының зақымдануы тілдің ақ жабыны мен ісінуімен көрінеді. Іште тән гүрілдеу, нәзіктік, ісіну байқалады, нәжіс сұйық, жасылға айналады.
Аурудың 8-10-шы күнінде кеудеде, іште, аяқ-қолдарда қызыл бөртпе пайда болады.
Аурудың өткір кезеңі шамамен 1-2 аптаға созылады.
 Іш сүзегінің алдын алу
     Іш сүзегінің нақты және спецификалық емес профилактикасы бар.
     Спецификалық емес профилактикаға санитарлық - гигиеналық жағдайларды жақсарту, суды тазарту мен тағамды өңдеуді мұқият бақылау, қолды үнемі жуу (әсіресе қоғамдық дәретханалар мен адамдар көп жиналатын орындарға барғаннан кейін) жатады. Тропикалық елдерде тек бөтелкедегі суды ішу, тексерілмеген жерлерде және көше сатушыларынан тамақ сатып алмау, нашар қуырылған етті жеуге болмайды.
     Нақты профилактикаға вакцинация жатады. Вакцина екі жастан асқан балалар мен ересектерге қолданылады. Вакцинациядан кейінгі Иммунитет үш жылға созылады. Вакцинация эпидемиялық қолайсыз аудандар мен елдерге барар алдында көрсетіледі.